‘Beter sorteren van plastic nodig voor recyclen’
Brightlands Circular Space
Maar liefst 70 procent van het ingezamelde plastic afval in Europa wordt niet gerecycled en eindigt in de verbrandingsoven of op de stortplaats. Veel afval is niet geschikt voor hergebruik, omdat het vervuild is. Het bevat bijvoorbeeld stukjes ijzer of voedselresten. Dit moet en kan anders, vindt Brightlands Circular Space. Deze joint venture van Brightlands Chemelot Campus, Universiteit Maastricht en TNO werkt aan een unieke sorteerplant voor plastic afval.
“We moeten naar een circulaire economie waarin we grondstoffen kunnen hergebruiken en zo min mogelijk CO2 uitstoten. Het recyclen van materialen – waaronder plastic – is daar een onderdeel van”, legt programmamanager Ardi Dortmans uit. “Het beter en efficiënter sorteren van ingezameld plastic is daarvoor een essentiële eerste stap. Om dit echt goed te doen is een slim proces nodig dat we flexibel kunnen inzetten, want de kwaliteit van de aanvoer van het ingezamelde plastic varieert nogal. Daarnaast is het belangrijk dat dit op grote schaal werkt. Met behulp van de JTF-subsidie van 5 miljoen euro kunnen we een demonstratieplant bouwen om dit te testen.”
De nieuwe plant die in 2026 aan de ingang bij de noordzijde verrijst heeft een omvang van maar liefst acht voetbalvelden. Het complex wordt beeldbepalend en staat voor de circulariteit van de vernieuwde Brightlands Chemelot Campus.